14.7.09

До Видин и обратно



След сутрешния чай(аз съм повече "ЗА" кафето, но с това болно гърло май чай е по-добре...), закуската и няколкото епизода на The Penguins Of Madagascar е време най-накрая да опиша уикенда, който прекарахме във Видин.

В събота сутрин потеглихме. Няма да описвам лошите пътища, знаците, забити в избуяли храсти и как точно заради тези знаци, забити в избуяли храсти, пропуснахме отбивките на няколко пъти... За пътищата на родината много е говорено и много ще се говори, поне докато някои хора не се сетят да си свършат работата...

Решихме преди да отидем във Видин, да се отбием да разгледаме пещера Магурата. Поради табела с надпис "пещера Магурата", поставена на грешния разклон, едва не се изгубихме. Добре, че питахме за посоката.
Въпреки хладното време и проливният дъжд имаше поне 2-3 туристически буса и много хора.

Поради факта, че чак по пътя решихме спонтанно да се отбием до пещерата, моя милост трябваше да измине цялото разстояние вътре на токчета. Беше мокро, хлъзгаво и много неравно(doh, пещера е все пак!). Искам да се похваля, че макар и на токчета, нито веднъж не паднах ;р (което може би се дължи на факта, че почти през цялото време се опирах на брат ми или на Фори :D, за което много им благодаря.)
За самата пещера няма да говоря много, защото снимките казват достатъчно. Много е красива.







Но за съжаление има простаци, на които не им пука, че развалят нещо красиво...



Дамм... След като излязохме от пещерата, дойде нещо подобно на "туристическо влакче", което на мен повече ми приличаше на хибрид между трактор, влак и валяк. Жалка работа, с която трябваше да се върнем обратно до входа на Магурата. За "удоволствието" заплатихме по 1.50лв на човек.

Въобще, язък ни за невероятните природни забележителности като сме толкова зле организирани, че не само, че не можем да ги опазим, но и да ги рекламираме не можем. Нито пък да ги направим достъпни за туристи. За човекът, който трябваше да играе ролята на екскурзовод няма да споменавам...добре, че нямаше чужденци...

Е, преживяхме и дъжда, и смотаното "обслужване", което ни оказаха, и потеглихме прегладнели и премръзнали за Видин.

Вече се стъмваше и трябваше най-напред да потърсим място, където да пренощуваме. Тук е мястото да спомена ужасно милите хора от хотел "Зора", които ни предоставиха страхотен апартамент на много прилична цена и обслужване на много високо ниво. Та, ако имате път към Видин и нямате къде да отседнете, препоръчвам ви този хотел.

Видин е много красив град. Честно казано, бях доста приятно изненадана, защото не очаквах да ми хареса чак толкова много...





Ето и моят опит за художествена фотография ;-) (мисля, че добре се получи) :



Ето ни и на брега на Дунав ;-)




Не може да посетиш Видин и да не разгледаш крепостта Баба Вида. Това и направихме в неделя, преди да потеглим обратно за София:









След като се наобядвахме в чудесно корабче-ресторант, потеглихме за София. Всъщност, искахме да се отбием и до Белоградчик, но поради проблеми с колата, решихме да го отложим за друг път.
All in all, въпреки гадното време и лошата кашлица(която още ме мъчи), си прекарах супер!

Нямам търпение да пътувам пак.

*Червенокосата Вещица

Няма коментари: