10.1.11

Що е то podcast и има ли почва у нас

Такаа...long time, no see. За много години! Дано всички вие, които отвреме-навреме се отбивате в моята хралупа, бъдете много здрави и малко по-щастливи и усмихнати през новата 2011 година! А дали това ще е последната година на човешкия вид, и дали, в крайна сметка, ще има масова оргия в края на годината по случай края на света, we'll wait and see, както се казва :)

По темата - Що е то ПОДКАСТ?

Любимата на всички ни Уикипедиа дефинира понятието по този начин:

''Подкаст (на английски: podcast) е асинхронно радио предаване, излъчвано по Интернет. Подкастовете са аудио- или видео файлове, достъпни за автоматично сваляне (download) от Интернет. Потребителите имат избор да ги слушат (гледат за видео) на компютъра или на плейър (MP3 player). Това позволява на подкастите да се слушат по всяко време. Удобството на този формат допринася за неговата все по-голяма популярност.
Подкаст се появява като дефиниция за пръв път през 2006 г.''
''Терминът „podcasting“ се споменава за първи път през февруари 2004 в статията на Бен Хамърсли от британския всекидневник The Guardian. Комбинация е от думите „pod“ — от името на преносимия мултимедиен плейър iPod на Apple — и „broadcasting“ (в превод „медийно разпространение“, „излъчване“). Въпреки етимологията, името може да бъде подвеждащо, тъй като, за да се използват подкасти, не е необходимо да се използва iPod или каквато и да е форма на преносим мултимедиен плейър — съдържанието му е достъпно за всеки компютър, който може да разчита мултимедийни файлове.''
Или иначе казано на нормален български език - подкастите са радио-подобни предавания, които се излъчват по Интернет и могат да се слушат онлайн и/или да се свалят под формата на аудио файлове.

5 причини да слушаш подкасти
  1. Обикновено са подредени по жанр в подкаст директории, така че можеш да си избираш измежду предавания за политика/бизнес/кино/музика/литература/хоби...
  2. Тъй като много от хората, които правят подкасти, ти дават възможност да ги свалиш на компютъра си под формата на аудио файлове, можеш да слушаш предаванията както на преносимия си плейър - навън, на улицата/в колата, така и докато седиш на компютъра. Когато си в движение, можеш, както да слушаш новини на родния език, когато си далеч от дома( няколко медии в България вече предлагат аудио новини), така и да се образоваш на всякакви теми, които те вълнуват. Аз например следя новини от сферата на приложните изкуства и бижутерията :)
  3. Интересно е! Аз започнах да слушам подкасти преди 2 години - абонирах се за 2 литературни подкаста, както и за няколко музикални, на инди/алтърнатив тематика. Чрез тях можеш да научиш много за новото в света на музиката специално, както и да откриеш не толкова известни изпълнители/банди. Много от подкастите се правят от блогъри, които пишат на политическа и социална тематика, така че в този смисъл можеш да чуеш различни гледни точки по актуални проблеми.
  4. Съществуват много подкасти, които представляват самоучители - главно по чужд език, но има и такива, които се занимават с най-различни хобита - от лов и риболов, през шиене и плетене, та чак до история  и генеалогия.
  5. Не е нужно да следиш кога излизат нови епизоди на подкаста, който си избрал да слушаш - ако използваш програмата iTunes, след като се абонираш за определен подкаст, всеки път, когато включваш плеъра си към програмата, тя автоматично ще сваля на него най-новите епизоди. Ако не ползваш тази програма, много от местата, които предлагат безплатни подкасти за сваляне, имат опцията да си свалиш няколко епизода накуп, или целият подкаст. Не е нужно да си ги записваш, не е нужно да дебнеш кога излизат нови епизоди.
Родни подкасти?

 След известни проучвания, стигнах до изненадващото заключение, че, колкото и популярни да са подкастите като медийна форма, в България (в българските медии и блогове в частност) те са сравнително слабо използвани. Тaзи тенденция, разбира се, тепърва ще се променя. Можем да си обясним сравнително слабата им употреба у нас с факта, че отнемат малко повече време, за разлика от постингите в блоговете и новините в в сайтовете (не става само с copy/paste); освен това е добре аудио записът да бъде направен качествено, т.е. трябват ви поне читав микрофон, колонки, както и програмка за аудио записи. Технически погледнато, хич не е толкова трудоемко, колкото звучи. Според мен притеснението от това да говориш пред аудитория се явява по-голяма спънка пред блогърите, отколкото техническата част на нещата. Силно се надявам българските блогъри да прегърнат тази, според мен, недооценена форма на изказ и смятам, че е само въпрос на време.
Няколко български статии за подкасти, които успях да изровя набързо:

Откъде да си намериш подкасти?

 Има много безплатни подкасти, има и такива, които можеш да си свалиш срещу символична сума.
 Ако ползваш iTunes, можеш да влезеш в iTunes Store и да си избереш подкаст от там.
 Ако пък не се кефиш на тази програма, можеш да отидеш в ipodder.org - подкастите са разделени на тематични категории;има и категория за най-популярните 100 подкаста в сайта.

 Лесно можеш да намериш подкаст-директории на всякакви теми, само напиши ''podcast'' в чичко Гугъл!

Моите любими подкасти

  • The Seanachai by Patrick Mclean - чудесна колекция от разкази. Ако си падате по аудиокниги, горещо ви препоръчвам How To Succeed In Evil.
  • The Classic Tales Podcast by B.J. Harrison - Този човек чете по възможно най-уникалния начин! Във всеки епизод той чете кратък разказ или част от роман на класически автор.
  • Scotland Introducing - подкаст на BBC Radio 1, който представя най-новите инди/алтърнатив банди от Шотландия.
  • Global Arts and Entertainment - още един BBC подкаст, който разказва най-интересното от света на музиката, изкуствата и шпубизнеса.
 Това са само някои от подкастите, които следя. Ако някой от вас също слуша подкасти, ще се радвам да сподели какво слуша :)
 
 *Червенокосата Вещица
     

    3 коментара:

    Nadia каза...

    Great post!!! I can't imagine what the world would be like without podcasts even though apparently they aren't as popular in Bulgaria :/ xx

    Kidon каза...

    На прима виста се сещам за "6 Minute English" на BBC и подкаста на "Капитал" (почнаха го скоро и имат мисля около 5-6 издания).
    п.с. Пиши по-често - добавил съм блога на телефона си, а откакто го направих, това е първия пост. Много време оттогава... :)

    The Red Witch каза...

    @UrbanMermaid: yes, podcasts are great! Which ones are you listening to?

    @Kidon -да, и аз рабрах за ''Капитал''. Иновативно от тяхна страна!Уау, поласкана съм, че си добавил блога ми на телефона си(йеее! :)) Ами, старая се да пиша по-често, но наистина нещо трябва сериозно да ме грабне, за да пиша за него...Обещавам да се старая повече, честна вещерска! :D