10.9.14

Apartment Hunting in SofiaСлед няколкоседмично търсене на апартамент и безброй разговори с брокери и собственици се чувствам повишена от редник в сержант от армията на търсещите апартаменти под наем в София. Препоръки към собствениците - мили собственици, ако вашето жилище отговаря на условията, посочени по-долу имате реален шанс вашата обява да остане актуална и през следващите три месеца...или повече:

1. Жилището ви има вана, която изглежда така, сякаш е била декор от филм на ужасите;
2. Спалната и холната гарнитура издават настойчивото присъствие на колона от дървеници, тъй като не сте ги подменяли от 1987г. насам;
3. Жилището ви е прясно измазано...но мазилката на тавана се лющи, а стените са напукани;
4. Жилището ви е прясно ремонтирано, но сградата мирише на кисело зеле и леля Мария идва да измие стълбите два пъти годишно, защото за толкова й плащате вие и останалите ви съкооператори;
5. Целият вид на жилището ви издава, че баба ви е починала там преди три седмици;
6. Смятате, че думите''уютно и маломерно жилище'' идеално описват 35 кв.м.
7. Смятате, че щом жилището ви се намира на голям транспортен възел, то не е нужно то да е ремонтирано или пригодено за елементарните нужди на вашите наематели и соленият наем, който искате за своите 35 кв.м. (наследство от баба ви) е напълно оправдан. Ми като искат да живеят ''на цьентара'', това е положението!
8. Смятате, че е абсолютно в реда на нещата снимките на имота ви, качени във вашата обява да не отговарят изобщо на реалното му състояние.

Малко впечатления и от брокерите:

Внимание, драги редници! Ако за първи път излизате на война за апартамент под наем и то ''на Софията'', ваши врагове са не само останалите търсещи, но и брокерите. Те оставят активни обяви за прекрасно изглеждащи, но за съжаление отдавна отдадени под наем апартаменти, за да ви зарибят. След като се свържете с тях за конкретната обява, получавате следния отговор ''Съжаляваме, тази обява изтече вчера. Вие нещо подобно ли търсите? В кои райони? Какво обзавеждане? До колко пари?'' и докато се усетите, питонът вече се е увил около врата ви. Дори и да сте си обещали, че няма да ползвате услугите на брокер, в един момент се предавате, защото факт е, че около 90% от предлаганите жилища се предлагат чрез агенции. Не трябва да забравяте, че тях не ги интересува дали сте супер доволни от предложеното жилище. Те работят за комисионната си и достигането до сделка е единствената им цел. Досега говорих с поне десетина различни брокери от малки и големи агенции из София, и само един ме впечатли с поне малка доза вложено старание. Останалите бяха откровени селяндури без всякакви умения за общуване с клиенти. Изкуших се да им споделя, че да преговаряш за жилище не е същото като да прекопаваш градината на село, но се въздържах. Когато си на лов за нов дом под наем, трябва да си пазиш нервите. Ще ти трябват.

И така, търсенето продължава с все същия ентусиазъм, с който започнахме в началото, въпреки големия брой на коптори, на които се нагледахме, и големия брой на наглеци, с които се срещнахме. Знаем, че нашето апартаментче е там някъде и чака да го намерим. Дотогава няма да се отказваме!


1 коментар:

поддръжка на пожарогасители каза...

Хахахахах! Много точно описано! Самата аз много мразя да се разправям със всички тези ужасяващи апартаменти и настойчиви брокери...Пълен кошмар е!