18.7.09

Червеният Топ 5: Най-глупавите женски списания



Вчера се потопих за първи път в дебрите на макрамé техниката и нямаше време за Петъчно Indie, затова пък за другият петък съм потготвила нещо наистина специално, като за ценители ;-)
Днес обаче най-накрая пускам в ход Червеният Топ 5! Това е рубрика, чийто старт отлагах доста време...Накратко това е една импровизирана класация на всевъзможни теми, която отразява единствено и само моето лично мнение( Така че, ако не ви кефи, или не сте съгласни с мен, просто я подминете. Ще цитирам "колегата" Bla- "Вратата е горе вдясно.")

Като за първа класация избрах нещо, което наистина ме дразни. То е един от малките, гадни, дразнещи бъгове в живота на всяка жена от развита цивилизация. То те гледа от телевизора, плези ти се от будката за вестници, изкушава те да го купиш, щото тогава (и само тогава, само срещу 7.50лв!) получаваш "уникална" чанта. То е изконният враг на женското самочувствие. То е... женското списание.

Забелязали ли сте красивите жени в списанията за мъже? Ми, да, нормално е...Но още по-красивите жени в списания за жени? Или рубриките за "шопинг"? (Абе, преодолейте себе си, бе сестри мои! НЯМА, повтарям НЯМА такава дума в българският език и не е модерно да я използвате вместо думата "пазаруване"! Направо си е доста тъпо, да ви кажа.)
Няколко дървета са пожертвали дървесината си за 40 лъскави страници, грубо разпределени така (по мои лични наблюдения) : 50% реклами, 20% клюки, 25% "шопинг съвети", 5% "Статии" на тема мода, диети, разбито сърце...а, да, да не забравя и хороскопа, и всякаквите видове гадания:на кафе, на чаени листенца, на монети, на руни(?!), на карти таро, на клечки...абе там явно работят само спец гадатели!

Мисля, че за всички стана ясно защо не чета женски списания.

И без повече да го увъртам, ето Червеният топ 5 на Най-Глупавите Женски Списания:



#5 "Коса и Красота"

Бившето "Коса и Стил" е в дъното на класацията, защото само там от време-навреме се пишат статии, които не засягат гореспоменатите теми, а хората, които ги пишат, го правят грамотно. Появяват се и статии на здравна тематика и интересни очерци. Затова- позиция #5.


#4 EVA

Освен дежурните статии за клюки, "шопинг", козметика и т.н. ,ако сте късметлии, може да попаднете на нещо смислено (шансът не е голям обаче).


#3 ELLE

Определяйки себе си като списание предимно за мода и стил, ELLE некомпетентно и елементарно се изказва по всички останали въпроси, които засяга. Дълбокомислие от разни моделки, как да гадем на клечка и прочее задължителни статии ви очакват в новия брой на списанието. А заглавната статия се занимава с въпроса да носим или не сутиен. Четете на свой риск! :р



#2 "Жената Днес"

На почетното място на първа подгласничка в днешния конкурс ни очаква класиката в жанра на българските женски списания- 'Жената Днес'. "Най-дълголетното българско списание", както самото то се определя, в случая не следва девиза "Расте, но не старее." Напротив, бая остаряло си е. Сайтът на списанието, в стил "Сексът и градът" ('ми т'ва се продава, бе!) ни очаква със задължителните за жанра рубрики. И толкоз.



#1 "Космополитан"

Безспорният победител в първата класация на Червеният Топ 5 е българският филиал на култовото списание за жени, които не могат да използват мозъка си самостоятелно(т.е. без помощта на вездесъщото списание). То като че ли е писано за жени, които:

-не могат да се обличат добре (споко, "шопинг" страниците идват на помощ!);
-не могат да правят свирки;
-не знаят какво е "свирка";
-не знаят как да задоволят сексуално мъжете си;
-не знаят как да си намерят мъже;
-не знят какво да правят като ги заболи корема;
-все още страдат от малките си гърди;
-обичат да гледат снимки на модели(правени с професионална апаратура, грим и осветление и ретуширани във Photoshop) и да се комплексират, че не изглеждат така;
-търсят тапет на гол мъж за десктопа си;
-търсят къде да изхарчат към 1000лв за чорапи и колан (споко, тук Космо помага най-добре!);
-търсят поредната диета, която да ги омаломощи физически и да ги накара да мразят тялото си още повече;
-искат да убият времето, докато чакат за ред във фризьорския салон/кабинета по пластична хирургия

Аз, за щастие не спадам към нито една от горепосочените категории:), но искрено съжалявам хилядите заблудени женски души, които харчат парите си за това журналистическо недоразумение..

И за да не завърша съвсем песимистично: мили жени, ето ви една истинска, божествено талантлива жена (която съвсем не прилича на момиче от страниците на Космополитан, и все пак това не й пречи да е неповторима):



Запознайте се с PJ Harvey.



Поздрав за всички и приятен уикенд!

*Червенокосата Вещица

p.s.Ако и вие споделяте мнението ми за женските списания, доста ще се посмеете на тази статия от Иво Сиромахов, която някоя любезна душа е публикувала тук...

2 коментара:

Анонимен каза...

Супер класация. За другите незнам, но за номер 1 - 100% истина. По-тъпо нещо не съм чела никога.

The Red Witch каза...

Радвам се, че има такива жени като Вас! Поздрави :)