3.7.09

Петъчно INDIE: FRANZ FERDINAND



Измина доста време откакто за последно писах в тази рубрика, и мисля, че е крайно време да се реванширам! За да се разсеем всички от дъждовното време, този петък препоръчвам ударна доза инди рок с Franz Ferdinand!

Име: Franz Ferdinand
Място: Глазгоу, Шотландия
Жанр: инди рок, алтърнатив,пост-пънк ривайвъл
Членове:Алекс Капранос (вокал и китара), Боб Харди (бас китара), Ник Маккарти(ритъм китара, синтезатор, бек вокали) и Пол Томпсън (перкуси, барабани, бек вокали)
Къде се подвизават в Интернет: Официалният им сайт е http://www.franzferdinand.co.uk/, имат профили в Myspace и Last.fm
Звучат като: свеж, зареждащ, енергичен рок:-)


Името

Името на бандата първоначално е вдъхновено от името на съзтезателен кон - Ерцхерцог Франц Фердинанд, който момчетата видели на съзтезание през 2001г. Както те самите признават, харесва им главно алитерацията в името, звученето му, но не крият, че личността на австрийският ерцхерцог е също много вълнуваща за тях. Сингълът Take Me Out от първият им албум съдържа Б-страна, озаглавена 'All For You Sophia'. Песента е посветена на убийството на ерцхерцога и съпругата му, която всъщност се казвала Софи(избрали да заменят името й със "Софиа", защото им се сторило по-звучно).

Историята накратко

През 90те всички членове на бандата свирят в различни групи (The Karelia, Yummy Fur, 10p Invaders, Embryo). Алекс Капранос и Пол Томпсън се събират и започват да пишат песни; горе-долу по това време Капранос започва да учи приятеля си Боб Харди да свири на бас. Малко по-късно Капранос среща Ник Маккарти.

През май 2003 Франц Фердинанд подписват договор с независимия лейбъл Домино Рекърдс и издават ЕР,озаглавено Darts Of Pleasure, което влиза под #43 в UK.
Скоро след това момчетата отиват в Малмьо, Швеция, за да запишат албум. Работят с Туре Йохансон, продуцента на The Cardigans. Дебютът им, озаглавен просто Franz Ferdinand, излиза в началото на 2004г и каца на #3 в класацията за албуми на Обединеното Кралство; получава отлични отзиви от музикалните критици, които сравняват бандата с имена като Duran Duran, The Rolling Stones, The Who, Roxy Music и др. Албумът получава награда Mercury(награда за най-добър албум издаден в Обединеното Кралство или Ирландия).
През по- голямата част от 2005 момчетата са в студиото и записват вторият си албум You Could Have It So Much Better, в който се опитват да разширят музикалния си спектър.Албумът излиза през октомври 2005г. Получава смесени, но по-скоро позитивни отзиви, и влиза под #1 в британската класация и #8 в американската.

Третият албум, озаглавен Tonight: Franz Ferdinand
момчетата записват в Глазгоу. Албумът излезе на 27 януари тази година въпреки че работата по него започнала още през лятото на 2007г. За албума Алекс Капранос казва, че е " по-уверен, и по- подходящ за дансинга".

За голяма изненада първият сингъл, Ulysses, постигна по-високи места в чартовете на Испания и Япония, отколкото във Великобритания и Америка. За сметка на това, вторият сингъл от тавата, No You Girls пожъна огромен успех.
Третият сингъл от Tonight:Franz Ferdinand ще излезе официално след броени дни-на 06 юли! :-) Парчето е със заглавие Can't Stop Feeling.

През февруари бе обявено, че Франц Фердинанд ще е първата голяма банда на фестивала в Гластънбъри, който се проведе от 25 до 28 юни.

На 1 юни излезе компилация с дъб версии на песните от Tonight:Franz Ferdinand, озаглавена Blood:Franz Ferdinand.


МУЗИКАТА




'Take Me Out'- първият сингъл на бандата.




'Walk Away'- от албума 'You Could Have It So Much Better'. Една от любимите ми песни! :-)




'The Fallen', live Top Of The Pops 2006




'Ulysses' - първият сингъл от 'Tonight:Franz Ferdinand'




'No You Girls', втори сингъл от новия албум.


Е, това е. Тъкмо приключвам с писането и слънцето ми се показа съвсем за малко, колкото да ми напомни, че скоро ще се скрие съвсем зад отсрещния панелен блок... Надявам се през следващите дни най-накрая да видим слънце, а междувременно ми е слънчево с Franz Ferdinand :-) Надявам се и на вас.

* Червенокосата Вещица

2 коментара:

Lu каза...

Хехе, благодаря за изчерпателното прeдставяне; не заех, че са се кръсили на кон. :D

The Red Witch каза...

Моля, моля! Хубавата музика трябва да се разпространява;-)
А това за коня и аз доскоро не го знаех...')